Pâine tradiţională de casă

Ştiu, veţi întreba ce legătură are pâinea cu deserturile. Postez această reţetă la rugăminţile prietenelor care se tot plâng că nu reuşesc să facă o pâine de casă suficient de bună. Eu am preluat această reţetă de la o persoană cu foarte multă experienţă acumulată de-a lungul anilor, care la rândul ei a preluat-o de la mama, bunica etc. De aia i-am şi spus eu „tradiţională”. Ai nevoie de foarte puţine ingrediente şi dacă urmezi paşii simpli descrişi de mine nu are cum să nu îţi iasă şi ţie. Aştept păreri! Poftă bună 😉

Ingrediente (pentru 2 pâini)

paine de casa traditionala

 

  • 1 litru de apă
  • 1 cub de drojdie de 25 de grame
  • 2 ouă şi un gălbenuş
  • aprox. 1,5 kg făină
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare după gust
  • mac sau susan opţional

 

Preparare

1. Bate ouăle uşor cu sare. Pune minim o linguriţă, altfel rişti să iasă pâinea nesărată. Încălzeşte apa cât să fie puţin călduţă. Dizolvă cubul de drojdie în apă, adaugă ouăle bătute cu sare şi pune 500 grame de făină. Amestecă bine şi lasă la loc călduţ vreo 15 minute. Ideea e că trebuie să crească puţintel (nu foarte mult).

paine de casa traditionala2. Începe să adaugi restul de făină treptat. În genere eu mai folosesc cam 1 kg de făină, dar depinde, uneori simt că trebuie să mai pun. Ideea e că trebuie să obţii un aluat care încă se lipeşte de mâini, dar totuşi e ferm, să-l poţi modela. Pune peste el 2-3 linguri de ulei şi mai frământă până intră uleiul în aluat.

paine de casa traditionala3. Scoate aluatul pe masa de lucru, împarte-l în două, iar fiecare parte în câte 3 bucăţi.

paine de casa traditionala4. Modelează cele trei bucăţi sub formă de batoane, prinde-le la un capăt şi începe să împleteşti. Lipeşte din nou la capăt. Prima pâine e gata. Idem pentru a doua.

paine de casa traditionala5. Tapetează două tăvi cu hârtie de copt. Pune pâinile în tavă. Bate gălbenuşul cu un praf de sare şi întinde-l pe suprafaţa pâinilor. Eu am folosit şi mac, însă nu e absolut necesar. Mai lasă-le să crească în tavă vreo 20 de minute, timp în care preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade.

paine de casa traditionala6. Se lasă la cuptor în jur de 30-40 de minute. And that`s it!

simplicity-ewcc-december11-download-12x12-album-book-layoutSucces şi poftă bună!

Lasă un comentariu