Nu știi ce este o babka? Nici eu nu știam. Am citit si eu pe Wikipedia și aparent se spune că ar fi tradițională și la noi în România. Am găsit rețeta pe un blog și imaginile m-au convins că trebuie să o încerc. Nu știu cât de delicioasă pare în fotografiile mele, însă dacă ești amatoare de produse din aluat trebuie să o gătești. Combinația de caise fierte în suc de portocale, cu aluat pufos și cremă de brânză, plus un crumble crocant deasupra e absolut demențială!
Ingrediente
Pentru aluat
- 180 grame de făină (plus extra dacă mai e necesar)
- 2 linguri de zahăr + 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de drojdie uscată
- 1 praf de sare
- 1 ou la temperatura camerei
- 80 ml de lapte călduț
- 1/2 linguriță esență de vanilie
- 2 linguri de unt
Pentru umplutura de caise
- 200 grame de caise confiate
- 120 ml suc de portocale
- 80 ml suc de lămâie
- 2 linguri de zahăr
Pentru umplutura de brânză
- 240 grame cremă de brânză la temperatura camerei
- 2 linguri de zahăr
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță esență de vanilie
- sare
Pentru uns
- 1 ou
- sare
Pentru presărat (crumble)
- 100 grame de făină
- 2 linguri de zahăr
- 4-5 lingurițe de zahăr brun
- sare
- 3 1/2 linguri de unt topit și răcit
Preparare
1. Pune făina, zahărul, drojdia și sarea într-un bol și mixează ușor cu cârligul pentru aluat la viteză medie. Adaugă apoi oul, laptele, vanilia și untul și mixează mediu timp de 5 minute. Eu am mai adăugat făină peste ceea ce îmi spunea în rețetă, așadar că poți adăuga și tu până ce aluatul devine mai ferm, încă puțin lipicios.
2. Pune aluatul într-un bol, acoperit cu folie alimentară și lasă-l să crească la cald până ce își dublează volumul.
3.Taie lămâile și portocalele și stoarce-le, important e să obții cantitățile necesare de suc – 120 ml portocale și 80 ml lămâie.
4. Pune caisele într-o oală, adaugă sucurile de citrice și zahărul și ține-le la foc mic. Amestecul trebuie să fiarbă vreo 10-15 minute până ce lichidul scade la jumătate. Amestecă din când în când.
5. Când e gata, ia-l de pe foc și lasă-l la răcit complet. Apoi, pune compoziția obținută într-un robot și mixează până ce obții un piure.
6. Într-un bol pune crema de brânză și zahărul și amestecă-le cu o lingură de lemn, până se omogenizează și devine fină. Adaugă gășbenușul, vanilia și sarea și amestecă.
7. Acum prepară crumble-ul: într-un bol pune făina, zahărul și sarea, apoi adaugă untul și amestecă cu o spatulă de plastic până ce obții un amestec grunjos, ca cel din imaginea mea. Se pune la rece până ce urmează a fi folosit.
8. Bate oul cu sare și pregătește-l pentru uns.
9. Când aluatul a crescut suficient, se întinde pe masa de lucru presărată cu făină. Trebuie să îl intinzi cu sucitul până ce obții o foaie cam de 26X60 cm și subțire.
10. Întinde piureul de caise pe toată suprafața, lăsând margini de 2 cm maxim. Apoi întinde peste el și crema de brânză.
11. Rulează o lungime de foaie spre interior până la mijloc, apoi cealaltă lungime a foii. Apoi împăturește-o ca-n imagini și întoarce-o invers.
12. Unge o tavă cu unt sau ulei și pune babka, răsucind-o puțin de capete. Unge-o cu ou, acoper-o cu folie alimentară și mai las-o la crescut la loc cald maxim 2 ore.
13. Nu te panica daca se crapă după acest timp, e ok așa. Mai unge-o o dată cu ou, acoper-o pe toată cu crumble și preîncălzește cuptorul la 190 de grade.
13. Las-o la copt în jur de 50 de minute, până ce crumble-ul devine auriu.
14. Las-o să se răcească în tavă, apoi o poți savura cum trebuie. Poftă bună!!!